Dívky 25. 2. 2024

Snad i ostatní kluby začnou více podporovat dívčí hokejbal, přeje si Michaela Šmatláková

Klub, anebo přesněji tým Fretek, je jedním z průkopníků a pilířů současného dívčího hokejbalu v republice. Samostatný tým dívek byl založen v roce 2016 a od té doby se těší velkému zájmu hráček do 12 let. Momentálně na soupisce této kategorie figuruje přes 15 mladých hokejbalistek, přičemž některé z nich už pravidelně nastupují i po boku chlapců v Přeboru mladších žáků! Jednou z nejdéle působících trenérek u této kategorie je Michaela Šmatláková, která má zkušenosti i s tréninkem přípravky a minipřípravky. Je mezi trénováním dívek a chlapců nějaký rozdíl? A v čem se dívky za poslední dobu nejvíce zlepšily?

Co tě přimělo k tomu stát se trenérkou? Měl na to vliv třeba i tvůj osobní hokejbalový příběh?

Baví mě práce s dětmi, jejich rozvoj a učení něčeho nového. Když vznikly dívčí tréninky u nás v Berouně, tak jsem se vždy pohybovala někde kolem toho a lákalo mě to. No, a jednoho dne, když mě Iva Sevaldová vytáhla běhat, tak jsme se o tom pobavily a domluvily jsme se, že bych si to přišla vyzkoušet a už jsem u toho zůstala.


Přesuňme se k samotnému trénování. Jakým největším výzvám v případu dívek čelíte? Čemu musíte na trénincích věnovat největší pozornost?

Momentálně se chceme hlavně zaměřit na techniku střely a střelu samotnou, práci s hokejkou a rychlost. Musíme stále vše trénovat, posouvat o level nahoru a zdokonalit to.


Kromě dívčího hokejbalu máš zkušenosti s trénováním přípravky a minipřípravky. Jaké hlavní rozdíly vnímáš mezi tréninkem chlapců a dívek?

Dívky jsou mnohem ukecanější a chlapci jsou větší raubíři (smích). Ale vesměs mezi tréninkem chlapců a dívek v těchto kategoriích nevnímám nějaké velké rozdíly.


Na turnajích hrají dívky často právě i po boku chlapců. Jak důležité je pro jejich rozvoj tohle spojení?

Pro rozvoj není důležité, jestli hrají v týmu s chlapci nebo s dívkami. Důležité je, aby hrály! U nás dívky mají tu výhodu, že během roku mají příležitosti hrát, jak jen s holkami, tak i ve zmíněném smíšeném týmu. Když se složí čistě dívčí tým, tak jsou na sebe hráčky zvyklé už z tréninků a leckdy dokáží předvést neskutečné výkony. V týmu smíšeném si zas mohou vyzkoušet hru s kluky, se kterými to natrénované nemají.


V čem vidíš za poslední dobu největší zlepšení?

Ve všem. Holky hokejbal baví, chtějí ho hrát. Vidíme u nich velkou snahu se zlepšovat, také nás vnímají a vše, co jim řekneme se snaží provést anebo zlepšit.


Dívčí hokejbal se v posledních letech těší rostoucímu zájmu. Co si myslíš, že přilákalo tolik dívek do Fretek?

Trenérka a paní učitelka Iva Sevaldová. Ta dokáže nabrat dívky kdekoliv a kdykoliv! (smích) Myslím si, že na to bude mít vliv i super parta holek, kterou se nám podařilo vybudovat. Trenérský tým, který má zkušenosti a snaží se je předat dál, přátelská atmosféra, zápal pro hru a spousta zábavy. Také mnoho holek má chuť si přijít vyzkoušet hokejbal po „Hokejbalu pro školy“, kde je také čistě dívčí kategorie.


Jaké jsou tvé naděje a očekávání ohledně budoucnosti dívčího a ženského hokejbalu nejen v rámci klubu, ale i celkově?

V rámci klubu doufám, že se budeme stále rozrůstat o nové členky, a to bych vlastně přála i ostatním klubům. Rády bychom s Fretkami hrály proti více dívčím týmům. Celkově doufám, že začnou i ostatní kluby více podporovat dívčí hokejbal.